2009. április 8., szerda

Gerald és Sheila Broflovski



Gerald és Sheila Broflovski Kyle vér szerinti, valamint Ike örökbefogadó szülei. Vezetéknevük szláv származást sugall, Cartman a Szerelem Fáni és Malac közöttben lengyel, a Nyomd el! című epizódban szerb zsidókként utal rájuk. Keresztnevüket Matt Stone szülei után kapták, míg a Broflovski vezetéknév utalás Stone anyjának lánykori nevére (Brosloski).

Gerald Broflovski (eredeti hangja Matt Stone, magyar hangja Széles Tamás, illetve Boros Zoltán) rózsaszín színű hagyományos zsidó fejfedőt (ún. yarmulkét), világosszürke kabátot és mélyzöld nadrágot visel. Sötétbarna haja és szakálla van, erősen kopaszodik.

A South Park-i szülők közül talán ő a leggondoskodóbb és a legjózanabb gondolkodású apa. Kyle-t gyakran tanítja az erkölcsös viselkedésre és a környezetével, valamint az aktuális eseményekkel is jobban törődik, mint a többi lakos. Többnyire jóindulatú és barátságos személy, habár időnként ellenszenvesen és konok módon viselkedik. Drog- és szerencsejáték-problémái vannak (a „Major boobage” és az Indián Casino epizódok szerint), valamint túlságosan is a pénz megszállottja. Ennek ellenére legtöbbször megbízható és figyelmes szülő, néha a végletekig is. Gerald ügyvédként dolgozik, többek közt segített Séf bácsinak a Séf-segély című részben, valamint ő robbantotta ki a zaklatásos pereket a Szexuális Zaklatás Panda epizódban, hogy sok pénzt keressen. Gerald a város jogi képviselője.

Sheila Broflovski (eredeti hangja Mona Marshall, korábban Mary Kay Bergman, magyar hangja Kocsis Mariann) sötétkék kabátot visel; vörös haja van, melyet kontyban hord. Emellett túlsúlyos és brooklyni akcentussal beszél (legalábbis az angol nyelvű sorozatban; a mozifilm szerint egy nagyobb városból költözött South Parkba). Sheila háziasszonyként tevékenykedik, a mozifilmben azonban egy ideig a kormánynak dolgozott.

A szereplő a sztereotip zsidó anyatípus megtestesítője; túlzottan óvja gyermekeit és sűrűn üti bele az orrát más dolgaiba (ez a tulajdonsága különösen Cartmant bosszantja). Visszatérő mondata a „Hogy micsoda???” (angolul „What, what, what?”), ha felháborító vagy nem helyénvaló dolgot hall. Ha fiát fenyegető dolgot tapasztal, hajlamos mozgalmat indítani az ügy ellen, sokszor túlzásokba esve. A South Park-mozifilm központi témája az USA és Kanada közti háború, melyet Sheila robbantott ki egy kanadai műsor, a Terrance és Phillip trágár nyelvezete miatt. A Halál című részben szintén a tévéműsor beszüntetése mellett tüntet, igen drasztikus módszerekkel. A Kula bá, az ünnepi kaki című epizódban az iskolai karácsonyi műsorban használt vallási jelképek ellen tiltakozik, míg a A töppedt ikerszarkómás ápolónő címet viselő részben egy születési rendellenességben szenvedő ápolónőn próbál segíteni, de ezzel akarata ellenére csak ront a nő helyzetén. Sheila a Bennem egy kis Nemzet van című epizódban az iraki háborút ellenzők között található.

A többi szülővel ellentétben Broflovskiék kiegyensúlyozott házasságban élnek és csak ritkán veszekednek. Ennek ellenére a kapcsolatukat próbára tette Gerald merevedési problémája az Öngyulladás című részben és drogproblémája a „Major Boobage”-ben. Geraldot néha zavarja, hogy felesége beleszól mások életébe, de úgy tűnik, visszafogja magát. Broflovskiék nyitott házasságban élnek, legalábbis mindkettőjüknek voltak házasságon kívüli afférjaik. Gerald személye is felmerült, mint Cartman lehetséges apja a Cartman mama piszkos múltja epizódban, Sheila pedig fizetett, hogy lefeküdhessen Séf bácsival a Séf-segély című részben (érdekes módon erről Gerald is tudott és mégsem zavarta a dolog).

Kyle halott anyai nagyanyját, Cleót többször is megemlítik a sorozatban, de Gerald családjáról semmit sem tudni, kivéve, hogy a Mega szar című részben megemlíti, van egy bátyja. Sheilának egy nővére van, de ő sem szerepelt még a sorozatban. Viszont nővérének fia, Kyle Schwartz már három epizódban is feltűnt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése