2009. április 6., hétfő

Kyle Broflovski


Kyle Broflovski a többszörös Emmy-díjas South Park című animációs filmsorozat és az abból készült mozifilm egyik főszereplője, (Stan Marsh, Eric Cartman és Kenny McCormick mellett) a kezdetek óta a négy központi szereplő közé tartozik.

A sorozat egyik készítője, Matt Stone elmondta, hogy Kyle-t részben gyerekkori önmagáról mintázta. A Broflovski vezetéknév utalás Stone anyjának eredeti családnevére (őt Brosloskinak hívták).

Megjelenése

Kyle világoszöld fülvédős sapkát (ún. usánkát), zöld galléros narancssárga kabátot, sötétzöld nadrágot és világoszöld kesztyűt visel. Ha nem ezt az összeállítást viseli, akkor kék Terrance és Phillip show mintázatú pizsamát és zöld sapkáját hordja. Ritkán látható sapka nélkül, alatta sűrű, hullámos vörösesbarna színű haja van.

Családja


Kyle Gerald és Sheila Broflovski fia. Gerald ügyvéd, míg Sheila Broflovski háziasszonyként tevékenykedik. Édesanyja túlzottan félti Kyle-t; a mozifilmben Terrance és Phillip rajzfilmsorozatának trágár nyelvezete miatt robbantott ki háborút az USA és Kanada között. Mrs. Broflovski a bolhából is elefántot csinál, ha úgy érzi, fiát veszély fenyegeti.

Habár Kyle apja, Gerald ügyvéd, Broflovskiék mégsem olyan gazdagok, mint Token családja (ahol a családfő szintén ügyvéd). Ennek egyik oka az lehet, hogy Geraldnak szerencsejáték-függősége van.Kyle-nak van egy Kanadából adoptált kisöccse, Ike és egy unokatestvére, Kyle Schwartz.

Személyisége

Kyle racionális felfogású, általában megpróbálja tudományos alapokra helyezni az irracionális jelenségeket, történéseket. Általában ő képviseli a négy központi szereplő közül a magasabb morális értékeket, a helyes utat. Hajlamos nagyon hamar felidegesíteni magát (főleg Cartman miatt), ekkor mindenféle abszurd fogadásokba belemegy amelyeket sorra el is veszít. A South Park-i negyedik osztályos fiúk közül kiemelkedik tanulmányi eredményeivel. Mivel nagy a lelkiismerete, könnyű befolyásolni.Nehezen bírja a nyomást, könnyen megtörik, ezért mikor valami bajt okoznak, Cartman sokszor felügyel Kyle-ra, nehogy elmondja a szüleinek. Általában őszinte, becsületes, nehezére esik hazudni másoknak.

Betegségei


Kyle fogékonyabb a betegségekre, mint a többiek, ez összefüggésben lehet azzal, hogy egyes típusú cukorbetegségben szenved. A Cartmanland – Cartman saját vidámparkja című részben súlyos aranyérben szenved és miután az általa gyűlölt Cartman egymillió dollárt örököl, Kyle-t kórházba kell vinni és állapota válságosra fordul (amikor azonban látja, hogy Cartman az összes pénzt elveszíti, Kyle gyorsan felépül).

A Cherokee haj tamponokban sürgős veseátültetésre van szüksége, de a helyzetet bonyolítja, hogy a városban hozzá hasonló AB-negatív vércsoportja csak Cartmannek van (aki önző módon próbálja kihasználni Kyle szorult helyzetét). A Nyálgitárosokban betegeskedése is hozzájárul ahhoz, hogy nem tud annyit gyakorolni a Guitar Hero nevű játékkal, mint Stan. A tolerancia haláltábora, avagy mit csinál egy egér a seggben címet viselő epizódban Kyle társainál hamarabb megsínyli a tolerancia-fogolytábor viszontagságait, A bárányhimlő című részben viszont barátaival ellentétben nem képes elkapni a bárányhimlőt egészen az epizód legvégéig. A legsúlyosabb betegség, amivel Kyle-nak szembe kellett néznie, minden bizonnyal a HIV volt, mellyel Cartman fertőzte meg a Mandulaműtét-hiba című részben – Magic Johnsonnak (illetve annak pénzének) köszönhetően Kyle meg tudott gyógyulni.

Érdekesség, hogy Stan ezidáig háromszor mentette meg barátja életét, ebből Kyle két alkalommal került betegség miatt halálközeli állapotba.


Jellegzetes szokásai

Az epizódok tanulságát, erkölcsi értékeit a legtöbb részben Kyle foglalja össze, de ezt a szerepet sokszor Stan tölti be. Ezeket az összefoglaló szövegeket mindig a következőképpen kezdik el: „Tudjátok, ma is tanultam valamit” (You know I learn something today). A régebbi epizódokban, mikor Kenny meghalt, rendszerint Stan felkiáltott: „Te jó ég! Kicsinálták Kenny-t!” (Oh my god! They killed Kenny!), mire Kyle azt válaszolta, hogy: „Szemetek!” (You Bastards!).

Kapcsolatai

Kyle-t nem fűzi olyan szoros barátság Kennyhez, mint Stanhez (sem olyan ellenséges viszony, mint Cartmanhez), de ennek ellenére jóban vannak és Kenny halála a Kenny meghal című részben nagyon megviseli. Kyle emellett úgy tűnik, jobban tiszteli Butterst, mint a többiek és annak ellenére, hogy nem állnak szoros kapcsolatban egymással, meghívja a szülinapi bulijára, a Casa Bonita étterembe és gyakran tiltakozni kezd, amikor Cartman kihasználja vagy megalázza Butterst.A korai évadok során Kyle csekély érdeklődést mutatott az ellenkező nem iránt. A klubház című részben Bebe rövid időre beleszeretett a fiúba és meg is csókolta, de Kyle undorodva elfutott. A Ritmikus csimpifon című epizódban Kyle mégis találkozgatni kezd egy magántanulóval, Rebecca Cottswalddal, akinek az addig félénk viselkedése azonban a kapcsolat hatására kihívóvá változott és az iskolai bálon minden fiúval kikezdett. A Tom szépségklinikája című epizódban Kyle barátaival együtt vonzalmat érez Ms. Ellen, az új tanárnő iránt, míg a Bebe dudái konfliktust okoznak című rész során a többi fiúval együtt őt is a befolyásuk alá vonják Bebe mellei. Kyle-t A lista című epizódban sem érdeklik a lányok (legalábbis addig, míg tudomására nem jut, hogy őt választották meg a legrondább fiúnak az osztályban).

Barátsága Stannel


A négy főszereplő között Stan Marsh és Kyle barátsága a legerősebb, a viták során Stan túlnyomó többségben Kyle véleményét támogatja Cartmannel szemben. A 12. évadig csupán hét alkalommal vesztek össze hosszabb-rövidebb időre, legutóbb a Nyálgitárosok című részben (a többi epizód időrendi sorrendben: Őskori jégember, Csúcsszuper barátok – Istenségek, Melegedő South Park, Gennyes tus és redvás szendvics, Kövesd a tojást, Egy házba zárt közösség).

Stan eddig háromszor mentette meg Kyle életét (Cherokee haj tamponok, Csúcsszuper barátok – Istenségek, Cartmanland – Cartman saját vidámparkja). A Képzeletfölde-trilógiában Kyle szervezte meg Stan és Butters megmentését és a Borjúmentési akció című epizódban is folyamatosan a megbetegedett Stan mellett állt. Cartman a Csúcsszuper barátok – Istenségekben gúnyosan szóvá tette a köztük lévő mély barátságot és a Csupaszon egy forró kádban című részben Stan apja is figyelmeztette fiát, hogy ne legyen annyit együtt Kyle-lal, mert az emberek azt hihetik, esetleg több van köztük, mint csupán barátság.


Szembenállás Cartmannel


A Kyle és Eric Cartman közti ellenségeskedés már a kezdetek óta szerepel a sorozatban, de igazán csupán a későbbi évadok során vált dominánssá. A legtöbb South Park-i gyerek nem kedveli Cartmant, Kyle viszont egyenesen gyűlöli. A két szereplő rendszeresen sértegeti egymást; Cartman ilyenkor Kyle származását és vallását gúnyolja ki, Kyle pedig Cartman túlsúlyosságából és ostobaságából űz tréfát. Kyle-t gyakran elborzasztja és felháborítja Cartman kegyetlensége és kapzsisága, valamint a Butters-szel szembeni viselkedése. Súlyos nézeteltérésüket több epizódban is megpróbálták már végleg lerendezni, például a Rajzfilmek háborújában vagy a Képzeletfölde-trilógiában. Noha legtöbbször Cartman húzza a rövidebbet, Kyle-t is megviseli a szembenállás; több részben is a rögeszméjévé válik ellenségének legyőzése, emiatt akár egy időre a többi barátját is magára hagyja.

Kyle hajlamos képtelen fogadásokat kötni Cartmannel, melyeket aztán elveszít. A Katolikus gyerekmolesztálási botrányban Cartman sikeresen bebizonyítja neki, hogy az emberi emésztőrendszer visszafelé is működik, azaz a végbélbe helyezett étel megemésztődik és a szájon át ürül ki. A Képzeletfölde-trilógia egyik központi cselekménye pedig az, hogy mivel Cartman bizonyította a koboldok létezését, Kyle-nak orálisan ki kell elégítenie őt. A Keresztény rock című részben Cartman saját együttest alapít és Kyle várakozásai ellenére sikeresen teljesíti a platinalemezhez szükséges lemezeladási számot, de itt végül Kyle nyeri meg a fogadást, mivel az epizód szerint a keresztény rockzenében nincs platinalemez.

Cartman eddig két alkalommal mentette meg Kyle életét, úgy, hogy az nem is tudott róla, igaz, mindig önös érdekből. Elsőként a Sznobriadó! című részben (Butters segítségével kimenti Kyle-t és családját a katasztrófa sújtotta San Franciscóból - Cartman titokban tartja a tettét és erre inti Butterst is), mert miután Kyle elköltözött, az addig iránta érzett gyűlölet hiánya miatt üressé vált az élete. Másodszor a Képzeletfölde II. részében (Cartman újraéleszti Kyle-t, mert az tartozott neki egy fogadás teljesítésével). Kyle A medvedisznóember című epizódban kockáztatta életét Cartmanért, amikor egy elárasztott barlangból kiúszott vele. A Nyomd el! című részben viszont nem különösebben érdekli, hogy egy antidohányos csoport meg akarja mérgezni Cartmant.

Távolról sem felhőtlen kapcsolatuk ellenére a két szereplő továbbra is egymás közelében tartózkodik és kivételes alkalmakkor a barátjának tekinti egymást. A Kenny meghal című részben Kyle együtt érez Cartmannel és utal arra, hogy a gyakori viták ellenére a barátjának tartja. Kyle a Szteroidok hatása alatt egyik jelenetében szintén azt mondja, hogy Cartmant valamilyen szinten a barátjának tekinti. Ezzel szemben a Casa Bonita, a mexikói étterem című epizódban nem hívja el a születésnapi bulijára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése