2009. április 6., hétfő

Stanley "Stan" Marsh


Stanley „Stan” Marsh (eredeti hangja Trey Parker) a South Park című animációs sorozat és mozifilm szereplője, a négy főszereplő srác egyike.Általában Stan, vagy legjobb barátja, Kyle Broflovski bír vezető szereppel a csapatban. Valószínűleg Stan a legnormálisabb a gyerekek közül; rendszerint becsületes, jószándékú, és korához képest érett, ennek ellenére kicsit önzőbb mint, Kyle.

Megjelenése

Stan sötétkék színű, piros pompomos sapkát, barna kabátot, kék farmert és vörös kesztyűt visel.Kennyhez és Kyle-hoz hasonlóan ritkán veszi le a sapkáját, alatta kócos fekete haja van.

Jellegzetes szokásai


A sorozat kezdetei óta visszatérő poén, hogy Kenny halálakor Stan bejelenti: „Istenem, kicsinálták Kennyt” („Oh my God, they killed Kenny!”) erre Kyle azt válaszolja: „Szemetek!” („You're bastards!”). A magyar fordítás során azonban ezek a mondatok gyakran megváltoznak.Számos epizód végén Stan próbálja meg összefoglalni az események morális tartalmát és mondanivalóját („Tudjátok, ma is tanultam valamit…”) – gyakran sikertelenül.A hatodik évadban Stan többször is azt mondja Buttersnek és Tweeknek, hogy „Kenny bevállalná értünk”, ha azok nem akartak részt venni valamilyen zűrösebb ügyben.

Élete


Stan – Trey Parkerhez hasonlóan – október 19-én született és ő a legidősebb a négy főszereplő közül. Emellett ő a legérzékenyebb is, például a Kenny meghal című epizódban nem tudta rávenni magát, hogy a halálos beteg Kennyt meglátogassa a kórházban. Az Elkenődve című részben pedig fájdalmában egy goth klikk tagjává vált, miután barátnője, Wendy szakított vele.

Stan gyakran kritikusan áll hozzá a legújabb divatirányzatokhoz; a Cherokee haj tamponok című részben megkérdőjelezi az alternatív gyógymódok hatásosságát és végül megmenti barátja, Kyle életét. A Csúcsszuper barátok – Istenségek című részben fellép David Blaine öngyilkos szektája ellen (ezzel ismét megmentve Kyle-t), Az Univerzum legnagyobb kóklere című epizódban pedig John Edwarddal, egy állítólagos médiummal kerül szembe. Gyakran azonban Stan az, aki valamilyen divathóbort hatása alá kerül és Kyle próbálja jobb belátásra téríteni; többek közt a Melegedő South Park, a Chinpokomon és a már említett Elkenődve című epizódokban.

Több epizódban is bebizonyosodott, hogy Stan állatvédő; A vulkán című részben nem hajlandó nagybátyjával, Jimboval együtt vadászni és állatokat leölni, a Gennyes tus és redvás szendvics című epizódban a PETA állatvédő szervezet tagja lesz (igaz, be kellett lépnie közéjük, ha életben akart maradni), a Borjúmentési akció során barátaival újszülött szarvasmarhákon segít, az Osama bin Laden jól megkapja című részben pedig egy kecskét próbál meg visszavinni jogos tulajdonosainak Afganisztánba. Stan a Szabadítsátok ki Willzyx-et című epizódban mindent elkövet, hogy egy gyilkos bálnát visszajuttasson a Holdra (mivel a South Park-i gyerekekkel két akváriumi dolgozó elhitette, hogy a bálna a Holdról származik). Amikor a Holnapután előtt két nappal egyik jelenetében Stan és Cartman motorcsónakkal nekiütközik egy hódgátnak, Stan aggódva megjegyzi, „Csak a drága kis hódoknak ne legyen bajuk”. Viszont Az őserdőben című részben kiderül, hogy Stan betegesen fél a kígyóktól.


Családja


Stan, Randy Marsh és Sharon Marsh fia. Randy geológusként dolgozik, Sharon pedig recepciós Tom szépségklinikájában, Stan gyakran kerül kínos helyzetbe szülei (különösen Randy) ostobasága miatt. Stannek van egy nővére, Shelley Marsh, aki rendszeresen terrorizálja őt, habár ennek ellenére valószínűleg mégis kedvelik egymást. Stan a 102 éves, kissé bogaras, kerekesszékes Marvin Marsh unokája, aki általában Billynek szólítja őt, és gyakran arra kéri, hogy ölje meg. Stan emellett a vadász, Jimbo Kern unokaöccse (bár Jimbo Stan szüleihez fűződő kapcsolata nem tisztázott).

Stan szülei Trey Parker szülei, Sharon Parker és Randolph „Randy” Parker Jr. után kapták keresztnevüket. Egyébként Trey-nek van egy Shelley nevű nővére is.

Stannek van egy meleg kutyája, Csibész (Sparky) és egy gonosz aranyhala is – egy epizód erejéig (A kísértethal).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése