2009. április 6., hétfő

Randall "Randy" Marsh


Dr. Randall „Randy” Marsh (eredeti hangja Trey Parker) a South Park című animációs sorozat egyik szereplője, Stan Marsh apja.

A karakter

Randy az újabb epizódokban South Park jelentősebb felnőtt lakosai közé tartozik. A többiekhez hasonlóan hajlamos szinte bármilyen divatirányzatot vagy mentalitást átvenni – hogy azután pont ugyanolyan gyorsan véleményt változtasson és az adott kérdésben teljesen ellenkező álláspont mellé álljon, gyakran kicsinyes és gyermeteg módon. Emellett hajlamos a dolgok túldramatizálására, az alkoholizmusra és a hipochondriára, valamint dühkitörései is sűrűn megfigyelhetők. A hibái és az ostobasága ellenére gondoskodó szülő, a Vének támadása

epizódban például az életét kockáztatja, hogy Stant és barátait megmentse a nyugdíjas autóvezetőktől.

Randy és családja South Park gazdagabb lakosai közé tartoznak, de nyilvánvalóan kevésbé jómódúak, mint Broflovskiék.

Foglalkozása


Randy South Park egyetlen geológusa, annak ellenére, hogy fiatalon félbehagyta középiskolai tanulmányait, hogy egy fiúcsapathoz csatlakozzon. A jövő jövevényei szerint jelenleg az Amerikai Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának dolgozik. Az állása és képzettsége miatt a polgármester gyakran felkéri különféle kutatómunkák elvégzésére, habár rendszerint sikertelenül jár.

Ennek ellenére az Öngyulladás című epizódban híres lesz és a Nobel-díjat is elnyeri. Ideiglenesen a Wall-Martban is dolgozott, a Harc a bevásárló-központ ellen című részben.

A Valami, amit az ujjaddal csinálhatsz című epizódban kiderül, hogy Randy a középiskolai kórus tagja volt, majd beválogatták egy fiúcsapatba. Ennek következményeként kimaradt az iskolából és otthagyta családját, valamint a barátnőjét is. Az együttessel rengeteg pénzt kerestek és a slágerlistákra is felkerültek, de pár év múlva felváltotta őket egy új csapat. Randy mindenét elvesztette és megszégyenülten volt kénytelen hazatérni, ahol maradék pénzéből befejezte tanulmányait. Az About last night... című epizód végén kirúgják, miután illuminált állapotban trágár módon szidta a közvetlen főnökét. Az epizód audiókommentárja szerint a 13. évadban talál magának új munkát.

Család

Randy Stan és Shelley apja, Sharon férje és (az újabb epizódok szerint) Marvin Marsh fia. Randy alapjában véve szenilis és jóhiszemű apa (emiatt Homer Simpsonra emlékeztet a Simpson család

című rajzfilmből), de emellett rámenős is. Amikor Stan olyan életpályát vagy hobbit választ magának, ami Randynek nem tetszik vagy egy korábbi kudarcára emlékezteti, hajlamos dührohamot kapni és egészen az őrület határáig elmenni.

Stannek van egy nagybátyja, Jimbo Kern, akinek Randyhez és Sharonhoz fűződő kapcsolata nem teljesen tisztázott; valószínűleg azonban Randy féltestvére lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése