2009. április 7., kedd

Jimbo Kern


Jimbo Kern (eredeti hangja Matt Stone, magyar hangja Kerekes József, később Galbenisz Tomasz) Stan és Shelley Marsh nagybátyja. A Stan szüleihez fűződő viszonyát sosem említik, valószínűleg azonban Randy Marsh féltestvére. Jimbo vadászcimborája és legjobb barátja Ned Gerblansky.

Jimbo narancssárga kabátot és sapkát, zöld mellényt valamint barna nadrágot visel. Emellett enyhén túlsúlyos és szinte teljesen kopasz (noha ritkán látható kalap nélkül). Egy Hummer H1 (később H2) típusú terepjárót vezet és gyakran hord magával fegyvert. Rendszerint barátságosan viselkedik és kedveli unokaöccse barátait (különösen Kennyt) de ha az általa imádott vadászatról van szó, gondolkodás nélkül rálő mindenre, ami mozog. Jimbo vadászati módszerei azonban meglehetősen furcsák, általában rakétavetőt, gránátot, lángszórót vagy sorozatlövő fegyvereket használ. Mivel a törvény szerint csak önvédelemből lehetett a vadat megölni, ezért lövés előtt mindig azt kiáltotta: „Vigyázz, támadni akar!”. A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka című epizódban, egy új törvény értelmében a vadászok már önvédelemből sem lőhetnek minden esetben, ezért új szöveget talált ki: „A vadat ki kell ritkítani”, hogy a túlszaporodást elkerüljék. A Testsúly 4000 című részből kiderül, hogy fegyverkereskedést vezet South Parkban (miután Mr. Garrison egy puskát vesz tőle).

A szereplő annak idején részt vett a vietnami háborúban, ahol helikopter-pilótaként szolgált, ezalatt ismerte meg későbbi jóbarátját, Ned-et, akit az ő irányítása alá osztottak be. Jimbo A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka című részben egy interjú során a gyerekeknek azt mesélte, hogy az amerikai bázison vidámparki játékok voltak és Neddel egyedül győzték le a teljes Vietkongot. Egy későbbi beszélgetés során kiderül, hogy a vidámparkos történet valóban igaz volt (a Vietkong legyőzésének történetét viszont Jimbo egy „kicsit” kiszínezte). A Bennem egy kis Nemzet van című részben Jimbo Neddel együtt az iraki háborút támogatók mellett áll.

A Vadássz, ölj (eredeti címe „Huntin' and Killin”) Jimbo és Ned tévéműsorának címe, melyben részleteket mutatnak be a közös vadászataikból. Az alacsony nézettségű műsor A dél-Srí Lanka-i mexikóma béka című részben tűnt fel először, melyben a sorozatbeli Jézus talkshowjával rivalizált, de azóta nem szerepelt. Csupán a Ritmikus csimpifon egyik jelenetében hallható a háttérben, miközben Eric Cartman tévét néz.

A szarral nem szabad szarozni című részben utalnak arra, hogy Jimbo homoszexuális (az adás során cenzúrázás nélkül kimondja a „buzi” szót, a cselekmény szerint pedig erre csak a melegek képesek). Ugyanakkor a Scott Tenormannak meg kell halnia című epizódban vonzódni kezd Mrs. Tenormanhez, a Meleg Al meleg vízitúrája egyik jelenetében pedig nem ért egyet Stan beszédével, amelyben unokaöccse a melegeket védi. A jövő jövevényei című részben Jimbo megtagadja a részvételt egy meleg orgián, mellyel a résztvevők a túlnépesedés ellen akarnak fellépni. Mindezek ellenére Jimbo nem házas és úgy tűnik, Ned az egyetlen közeli barátja.

Jimbo azon karakterek közé tartozik, akiknek a sorozatbeli szereplése az évek során háttérbe szorult. A korai évadokban sűrűn visszatérő szereplő volt, de hetedik évadtól csupán évadonként egy-egy epizódban tölt be jelentősebb szerepet. Elsőként A vulkán című részben tűnik fel, melyben táborozni viszi a gyerekeket a hegyekbe (valójában a Testsúly 4000 epizód az első megjelenése, de azt később vetítették). A Cartman mama piszkos múltjaCartman mama újabb sötét titka epizódokban Neddel együtt az ő személye is felmerül, mint Eric Cartman lehetséges apja. A Séf tévedésében a régi South Park-i zászló megmaradásáért küzd, ennek érdekében Neddel a Ku Klux Klanba is beépül. Jimbo alakja A nyár egy szívás, a Tehén napok, az Észak és Dél és a Megaszar című részekben is jelentős.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése