2009. április 6., hétfő

Leopold "Butters" Stotch


Leopold „Butters” Stotch a South Park című animációs tv-sorozat egyik visszatérő szereplője.

Megjelenése

Butters akvamarin kabátot, sötétzöld nadrágot hord. A legtöbb South Park-i gyerekkel ellentétben nem visel sapkát és kesztyűt sem. Rövid szőke haja van.

Személyisége


Butters nem az a karakter, akit a South Parkban megszokhattunk. Vidám, barátságos természete van, általában kevesebbet káromkodik mint a többi szereplő, és udvariasabban, valamint a régi Délen használt dialektusban beszél az eredeti sorozatban. Butters viselkedésében azonban komoly ellentétek találhatók. Egyes epizódokban rendkívül ostobának ábrázolják míg máshol kiderül róla hogy okos, tudatos gondolkodású. A korábbi évadokban agresszívnek tűnt; a Ritmikus csimpifon című epizódban például ő tervezi meg Mark Cottswalds zászlórúdhoz ragasztását. Az újabb évadokban már rendkívül szelíd, visszahúzodónak látszik aki inkább mindenből kimarad.

Butters egyik legrosszabb tulajdonsága a naivitása. Emiatt különböző tréfák népszerű célpontja a South Park-i gyerekek körében. A legkomolyabb eset erre amikor Cartman elhitette vele, hogy egy meteor fog a Földbe csapódni és rávette őt hogy egy hétig Jimbo földalatti atombunkerében éljen.

Butters szeret táncolni. A Leégetlek! című epizód szerint szteptáncban állami bajnok volt, de felhagyott a táncolással mivel egy versenyén balesetet okozott, amiben több mint 10 ember halt meg. A Keresztény rock című epizódban kiderül, hogy jól tud dobolni.

Buttersnek alacsony önbecsülése van; soha nem mer kiállni önmagáért, általában mindent megcsinál amit mondanak neki. Emiatt a srácok gyakran vele végeztetik el a nehezebb feladatokat.

Buttersnek az eddigi legkomolyabb kapcsolata valószínűleg a Mazsoláknál dolgozó Lexussal volt. Ám Butters annyira belevolt zúgva a lányba hogy nem vette észre; a lány csupán a pénze miatt flörtöl vele. A Bebe dudái konfliktust okoznak című epizódban ő is - csakúgy mint a többi barátja - rajongani kezd Bebéért. Az erekció napja című részben kiderül, hogy Butters jól tájékozott a szexuális dolgok terén.

Ezek ellenére a sorozatban több alkalommal lehet találni olyan utalást, mely szerint Butters homoszexuális volna. Miközben az osztály összes fiú tagja a WOW-val játszik, Butters a Hello Kitty Kalandjait részesíti előnyben. Technika órán agyagoznak, a négy főszereplő ezt meglehetősen „buzisnak” tartja, egyedül Buttersnek tetszik a dolog. Stan megjegyzést is tesz erre. Amikor fel akarja fedni magát Stan előtt, hogy ő Káosz Professzor, Stan akkor is melegnek hiszi, utalva rá, hogy túlságosan olyan jellegű a Káosz Professzor jelmeze. Még a szülei is fogadást kötnek rá, hogy Butters saját neméhez vonzódik-e. Ráadásul a Séf bácsi visszatér című epizódban a rendőrség, a pedofíliát bemutató előadása alatt elismeri, hogy a nagybátyja csinált vele egy bizonyos dolgot.


Családja

Stephen és Linda egyaránt hajlamos durván bánni Buttersszel, valamilyen módon. Rendszeresen megbüntetik, ha az belekeveredik valamilyen zűrösebb ügybe, mivel általában arra a következtetésre jutnak, hogy az egész Butters hibája volt.

Jellegzetes szokásai

Butters gyakran énekli a „Loo loo loo, de szép kis alma" című dalt. Az erekció napjában is ezzel a nótával akar fellépni iskolai tehetségkutató versenyen, de az előadás alatt zavarában bepisil. Néhány részben az is megfigyelhető, hogy hajlamos a dadogásra. Butters gyakran a káromkodások helyett azt mondja; „a csudimudiba". A gyerekek közül ő az egyetlen, aki Eric Cartmant Ericnek szólítja (a többi gyerek Jimmy kivételével Cartmannek hívja).

A karakter története


A szőke hajú srác már a kezdetek óta szerepel a sorozatban. Az első évadtól kezdve csupán a háttérben láthatjuk, jelentősége ekkor még csekély. Legelőször a harmadik évadban tűnik fel mellékszereplőként, amikor Stan Marsh-sal és pár másik iskolatársával együtt a felnőttek meteoreső-buliján találkoznak. Ekkor, és még néhány részen keresztül Bucseknak hívják a többiek, de már egyre többször jelenik meg a képernyőn. Az ötödik évad végén kap egy saját epizódot is (Butters Nagyon Saját Epizódja).

Mellékszereplőből főszereplővé emelkedik a hatodik évadban, hiszen Kenny McCormick halála után ő lesz a többi srác új barátja, a banda negyedik tagja. Ám az amerikai rajongók nemtetszése miatt, hogy Kenny-t kiírták a sorozatból (az alkotók nem tudtak több halált kitalálni a karakternek), szerepe kissé visszacsökken, de megmarad állandó figurának. Olyannyira, hogy Kenny visszatérése után többször találkozunk Butters-szel, gyakran a részek egyik fonala róla szól.


Káosz Professzor

Káosz Professzor nem más, mint Butters sötét, szupergonosz énje (aki Dr. Doomra emlékeztet). A Káosz Professzor című epizódban a srácok kirúgják őt a csapatból mert túl bénának tartják. Ekkor létrehozza alteregóját, hogy pusztulást hozzon a világra amely kivetette őt. Nemsokára egy óvodás Dougie, is csatlakozik hozzá és Rettenet Tábornok néven a segédje lesz. Azonban csak rendkívül jelentéktelen bűnöket tudnak elkövetni; például összecserélnek két levest a helyi étteremben. Butters Káosz Professzor jelmeze zöld köpenyből és alufóliából áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése