2009. április 6., hétfő

Herbert Garrison


Herbert Garrison (korábban Janet Garrison) a South Park című animációs sorozat szereplője, a South Park-i általános iskola tanára. Az első nyolc évadban Mr. Garrisonként volt ismert, de aztán nővé operálták és ettől kezdve Mrs. Garrisonnak hívták (habár nem házas). A 12. évad során aztán rájött, mégsem érzi magát jól nőként, ezért ismét férfi lett belőle.

Garrison Arkansasból származik, a Denveri Közösségi Főiskolán (Denver Community College) gépészetből tudományos fokozatot szerzett.

Az első három évad során Garrison volt a harmadikosok tanára és folyamatosan tagadta az egyébként nyilvánvaló homoszexualitását (emiatt gyakran homofób nézeteket hangoztatott). A negyedik évad egyik epizódjában kiskorú elcsábításáért határozatlan időre felfüggesztették, ekkor az írás felé fordult. A könyvét azonban homoerotikusnak nyilvánították, ezért egy időre elbujdosott. Hamarosan azonban bevallotta másságát, de a negyedik osztályos tanári állását nem kapta vissza. Ehelyett az óvodások tanára lett, de Ms. Choksondik halála után visszahelyezték korábbi állásába. A legtöbb naiv South Park-i lakossal szemben Mrs. Garrison egyike a cinikusabb szereplőknek.

A szereplő története

Gyerekek, ÓRIÁSI különbség van a melegek és Mr. Garrison között. Eddig ezt értitek?
Séf bácsi

Mr. Garrison szexualitása rendkívül összetett. A műsor folyamán heteroszexuális és homoszexuális kapcsolatokat is létesített, férfiakkal és nőkkel egyaránt. Emellett állatokkal is fajtalankodott és talán pedofil, valamint vérfertőző hajlamai is voltak. Ezen kívül a korábbi részekben skizofréniában is szenvedett.

A korai évadokban rejtett homoszexuális volt, aki ennek eredményeképpen némileg homofóbbá vált. Folyamatosan egy Kalap úr nevű bábbal mutatkozott, amely a második, agresszívebb személyiségét és a belső vívódásait fejezte ki. Garrison Kalap Úrral (és egy ideig Gally úrral) mutatta ki az elfojtott homoszexuális hajlamait. Habár tagadta, hogy meleg, azt elismerte, hogy Kalap úr és Gally úr az. A sorozatból az is kiderült, hogy Garrisonnak (a legtöbb lakoshoz hasonlóan) viszonya volt Cartman anyjával.

A harmadik évadban kiderült, hogy az apjával nem ápolnak jó kapcsolatot. Mr. Garrison ugyanis haragudott rá, amiért az nem (!) molesztálta kiskorában őt. Úgy érezte az apja nem szerette őt eléggé, ezért nem közeledett hozzá testileg. A Szerelem Fáni és Malac között illetve a Beszauruszok című epizódban utalnak arra, hogy fajtalankodott egy malaccal és egy galambbal.

Az első három évadban ő volt a főszereplő srácok osztályfőnöke. A negyedik évad Cartman a NAMBLA tagja című epizódjában kiskorú elcsábításának kísérlete miatt letartózatták, majd pedig az iskolából is elbocsátották. Ezután romantikus regény írásába kezdett, de a könyvét - amelyben a "pénisz" szó 6083-szor szerepel - a legjobb homoerotikus könyvnek mínősítették a Huckleberry Finn óta . Ennek hatására idegileg összeomlott, majd remeteéletet kezdett egy hegyen, ahol állítása szerint patkányokat és bogarakat evett. A negyedik osztályban bevallotta másságát, de ezek után már csak óvodai oktató lehetett.

Később, Ms. Choksondik halála után visszahelyezték régi állásába így újra a negyedikesek tanára lett. Ekkor bérelte fel tanársegédnek Mr. Furkót, a privát szexrabszolgáját és szeretőjét, hogy diszkriminációra hivatkozva kirúgassa magát és beperelhesse az iskolát nagy összegű kártérítésért. Ez a terve azonban nem jött össze. Miután bevallotta melegségét, továbbra is gyakran tett homofób kijelentéseket.

Mr. Garrison tanítási módszerei meglehetősen szokatlanok. Általában különféle bulvárhírekről, zenekarokról és Tv- sorozatokról mesél a gyerekeknek. A bárányhimlő című epizódban például történelem óra alatt azt magyarázza el Kylenak; hogyan lehet megkülönböztetni egy prostituáltat egy álruhás rendőrtől. Máskor viszont roppant nehéz témákról beszél diákjainak, mint például Joszif Sztálin és a kommunizmus. Stan Marsh egyszer megjegyzést is tesz erre; „Mr. Garrison, nem lehetnénk egy kicsit normális harmadikosok?” - utalva Mr. Garrison tanítási módszereire.

Több epizódban is utaltak már arra hogy Mr. Garrison rasszista. Az Itt jönnek a szomszédok részben a Ku Klux Klan módszereivel igyekszik elűzni az egyre nagyobb számban South Parkba költöző afroamerikaiakat. Visszatérő geg a sorozatban, hogy minden karácsonykor a városi ünnepségen azt javasolja hogy zavarják haza a mexikóiakat. Eddig azonban még nem derült ki, mi ennek az oka. A 2008-as amerikai elnökválasztáson John McCain szenátort támogatta.

A kilencedik évadban nővé operáltatja magát, emiatt tönkremegy a kapcsolata Mr. Furkóval.


Mrs. Garrison


Garrisont a kilencedik évad első, a Mr. Garrison vadiúj vaginája című epizódban operálják nővé. A mellműtétje ellenére továbbra is férfias tulajdonságokkal rendelkezik. A műtét miatt kapcsolata véget ért Mr. Furkóval, mert a tudta nélkül végeztette el az operációt.

Később ráébred, valójában mégis a nőket kedveli és kijelenti magáról, hogy leszbikus. A 12. évadra nyilvánvalóvá válik, hogy megbánta a műtétet, ezért az Eek, A Penis! című részben kalandos körülmények közt ismét férfivé operálták.


Kalap úr


Kalap úr (eredetileg Mr. Hat) eleinte egy egyszerű báb volt, melyet Garrison tanítási segédletként használt; mégis hamar kiderült, hogy Kalap úr valójában némileg más. Olyan dolgokat tett, melyre egy egyszerű báb nem lenne képes, de sosem derült ki, mennyire független Garrisontól. A Séf-segély című epizódban Kalap úr képes autót vezetni és kiszabadítja Garrisont, valamint Séf bácsit a börtönből. A világraszóló koncert egyik jelenetében Kalap úr megveri Mr. Mackey-t, A nyár egy szívás-ban pedig pislog. Sátán a South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan végén Kalap úrral helyettesíti megölt szeretőjét, Szaddám Huszeint.

A Séf tévedése című részből kiderül, hogy Kalap úr rasszista és a helyi Ku-Klux-Klán szervezet tagja. Kalap úr emellett pszichopata is; a Testsúly 4000 című epizódban megpróbálja rávenni Garrisont Kathie Lee Gifford színésznő megölésére, amiért az gyerekkorában legyőzte egy versenyen.

Mássága bevallása után Garrison még egy ideig használta Kalap urat az óvodások oktatása során, de tanári állása visszaszerzése és a Mr. Furkóval létesített kapcsolata után végleg megvált a bábutól. Kalap úr azóta csak a sorozat nyitójeleneteiben látható.


Gally úr

Garrison rövid időre Gally úrral (Mr. Twig) helyettesítette Kalap urat (először A nyár egy szívás című részben). Gally úr egy faág, lila ingben. Ruháján egy rózsaszín háromszög volt látható, mely eredetileg a homoszexuálisok megjelölésére szolgált a náci koncentrációs táborokban, majd később a meleg büszkeség jelképévé vált. A gyerekek nem szerették Gally urat, folyamatosan gúnyt űztek belőle (Garrison legnagyobb felháborodására) és Kalap úr visszatérését követelték. Garrison eleinte azt állította, hogy Gally úr jobb választás volt, mint Kalap úr, mégis a Séf-segély című részben visszafogadta Kalap urat (miután rájön, hogy őt szereti és Gally úr is azt tanácsolta neki, hogy hallgasson a szívére).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése